Translation
BibTex RIS Cite

Japanese Spirituality With a Viewed From Islamic History in Japan

Year 2023, Issue: 1, 169 - 190, 30.09.2023

Abstract

This paper attempts to shed light on Japanese spirituality from the point of view of Islam. Japan made its first contact with Islam in 1890, when a Turkish warship sank off the coast of Wakayama, and this incident led to the birth of the first Japanese Muslim. Despite the many years that have passed between then and now, Japanese Muslims number only about 10,000 today. Why are they so few? The fundamental reason may lie in the very differences between Islamic spirituality and Japanese spirituality. Islam is a religion of faith with Allah as the only absolute god and has strict duties to fulfil: the Six Articles of Faith (六信) and Five Pillars of Life (五行). Meanwhile, most Japanese believe in Shintoism or Buddhism. However, they go to a Shinto shrine or Buddhist temple to make a wish, have a wedding at a Christian church, and have a funeral at a Buddhist temple. This puzzling behaviour explains the basic characteristics of Japanese spirituality, that is, (1) unconscious involvement in religion, (2) having more than one religious belief, (3) a mixture of the sacred and secular, and (4) interest in practical benefits and healing. It is thus difficult for Japanese to accept Islam as an alternative way of life. Once there was an attempt made to create the “Japanese-style Islam”. However, it failed because Islam is a religion of eternal truth with no room for change.

Japonya’daki İslam Tarihi’nden Bakışla Japon Maneviyatı

Year 2023, Issue: 1, 169 - 190, 30.09.2023

Abstract

Bu yazı, İslam’ın bakış açısından Japon maneviyatına ışık tutmaya çalışmaktadır. Japonya, Türk savaş gemisi (Ertuğrul) Wakayama kıyılarında battığında, 1890'da İslam ile ilk temasını yapmış ve bu olay ilk Japon Müslümanlığının doğuşuna yol açmıştır. O zamandan bugüne kadar geçen uzun yıllara rağmen Japon Müslümanların sayısı bugün sadece 10.000 kişi civarındadır. Onlar neden bu kadar azdır? Temel sebep, İslam maneviyatı ile Japon maneviyatı arasındaki farklılıklarda yatabilmektedir. İslam, Allah'ın tek mutlak tanrı olduğu bir din olup yerine getirilmesi gereken İmanın Altı Şartı (六信) ile İslam’ın Beş Şartı (五行) gibi katı görevleri bulunmaktadır. Bu arada çoğu Japon Şintoizm’e veya Budizm’e inanmaktadır. Ancak onlar dua etmek için Şinto veya Budist tapınağına gitmekte, Hıristiyan kilisesinde nikahlanmakta ve Budist tapınağında cenaze töreni yapmaktadırlar. Bu şaşırtıcı davranış Japon maneviyatının 1) dine bilinçsiz katılım, 2) birden fazla dini inanca sahip olma, 3) kutsal ve sekülerin bir karışımı ve 4) pratik faydalara ve iyileşmeye olan ilgi olarak dört temel karakteristiğini açıklamaktadır. Bu nedenle, Japonların İslam'ı alternatif bir yaşam tarzı olarak kabul etmeleri zor olmaktadır. Bir zamanlar “Japon İslam’ı” oluşturmak için bir girişimde bulunulmuştur. Fakat bu girişim İslam’ın değişime yer olmayan ebedi hakikat dini oluşu nedeniyle başarısızlığa uğramıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religion, Society and Culture Studies
Journal Section Translation
Translators

Yetkin Karaoğlu 0000-0002-5036-2590

Early Pub Date September 28, 2023
Publication Date September 30, 2023
Submission Date June 12, 2023
Published in Issue Year 2023 Issue: 1

Cite

ISNAD , trans.Karaoğlu, Yetkin. “Japonya’daki İslam Tarihi’nden Bakışla Japon Maneviyatı”. Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 1 (September 2023), 169-190.

Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi,

Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.