Research Article
BibTex RIS Cite

Beğavî’nin Meâlimü’t-tenzîl İsimli Tefsirinde Rivayet Kullanımı (Şuarâ Sûresi Örneği)

Year 2024, Volume: 24 Issue: 1, 163 - 187, 30.06.2024
https://doi.org/10.33420/marife.1367374

Abstract

İslâm’ın iki ana kaynağı vardır. Bunlardan birisi Kur’ân diğeri ise Sünnettir. Allah (c.c.), insanlara iletmek istediği ve tatbîk edilmesini murâd ettiği hususları Kur’ân’da bildirmiş, bu hususları beyân etme vazifesini Peygamber’ine (s.a.v.) vermiştir. 24 yılda peyderpey inen ayetler, Peygamber (s.a.v) tarafından açıklanmış, Müslümanlar da hayata geçirmişlerdir. Sahâbenin anlamadığı veya yanlış anladığı hususlar ise bizzat Hz. Peygamber (s.a.v.) vasıtasıyla açıklığa kavuşturulmuştur.
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ebediyete irtihalinden sonra Kur’ân’ı açıklama görevi ashâba, onlardan sonra da tâbiine devretmiştir. Daha sonraki nesillerde Kur’ân’ı anlamak ve açıklamak için birçok tefsir eserleri telif edilmiştir. Müfessirlerin Kur’ân’ı tefsir ederken başta Sünnetten ve varsa sahâbe ve tâbiinden pek çok rivayet naklederek yazdıkları tefsirlere rivayet tefsiri adı verilmektedir. Beğavî’nin (ö. 516/1122) Meâlimü’t-tenzîl isimli tefsir kitabı da rivayet türü bir tefsir olup bu alanda müstesna bir yere sahiptir.
Beğavî, tefsir, hadis ve fıkıh gibi alanlarda ilim tahsil etmiş, alanında kendini ispatlamış önemli bir şahsiyettir. Sünnetin yaygınlaşması için yoğun bir çaba sarf etmiş ve hadis metinleri üzerinde daha fazla durulmasını sağlamak için de senedsiz hadis nakli geleneğini başlatan kişi olmuştur. Kendisinden sonra özellikle halk için tertip ve tasnif edilen hadis kitaplarında hadislerin isnâdı alınmamış, sahâbeden olan râvî zikredilmekle yetinilmiştir. Mesâbîhu’s-sünne adlı eseri bu özelliğe sahiptir. Eserde hadislerin isnâdını hazfedip, sadece sahâbe râvîsini ve nadiren de tâbiîni zikrederek nakletmiştir. Şerhu’s-sünne ve Mesâbîhu’s-sünne isimli eserleri, onun hadisçiliğini ve bu alandaki otoritesini gözler önüne sermektedir. Makalemizin inceleme alanını oluşturan ve rivayet tefsiri olan Meâlimü’t-tenzîl’i de çoğunu bu iki eserinden seçtiği hadislerden oluşturmuştur.
Beğavî, tefsirinde rivayet ekolünün gereği olarak başta Hz. Peygamber (s.a.v.) olmak üzere sahâbe ve tâbiun neslinden pek çok rivâyet nakletmiştir. Yani o, merfû‘, mevkûf ve maktû‘ rivayetler kullanmıştır. Zikrettiği rivayetleri bazen isnatlı bazen isnatsız, bazen sadece sahâbî râvisini zikrederek bazen de muallâk olarak nakletmiştir. Sıhhat bakımından sahîh, hasen, hasen li ğayrihî ve zayıf rivayetler olduğu gibi, sayısı az da olsa aslı olmayan rivayetlere de rastlanmaktadır.
Çalışmamızda ilk önce Beğavî’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra Şuarâ Sûresi’nde kullandığı on altı rivayetin tahrîci yapılarak kaynakları tespit edilmiş ve sıhhat dereceleri hakkında değerlendirmede bulunulmuştur. Bunu yaparken öncelikle nakledilen rivayetlerin Kütüb-i tis’a başta olmak üzere muteber hadis kaynaklarındaki yeri tespit edilmiş, daha sonra –varsa- sened ve metin farklılıklarına işaret edilmiştir. Bundan sonra ise rivayetlerin sıhhatine dair münekkit muhaddislerin ve muhakkiklerin ilgili rivayetler hakkındaki değerlendirmelerine yer verilmiştir. Daha sonra kısa bir değerlendirme yaparak kişisel kanaatimiz belirtilmiştir. Son olarak da rivayet kullanımına ilişkin yöntem ve uygulamalarının tahlili yapılmıştır.
Rivayet tefsir ekolünün mantığı aynı olsa da ‘rivayet tefsiri’ kategorisine dâhil edilen eserlerin her birinin kendine özgü üslup ve yöntemleri vardır. Makalede Beğavî’nin Şuarâ Sûresi kapsamında hadis kullanımına dair tespitler yapılmıştır. Bu tespitleri şöyle özetleyebiliriz: Beğavî, Şuarâ Sûresi’nin tefsirinde 16 rivayet nakletmiştir. Bu rivayetlerden 15 tanesini isnâdlı, 1 tanesini isnâdsız olarak zikretmiştir. Müellifin kullandığı 16 rivayetin 7’si Mesâbîhu’s-sünne’de, 11’i Şerhu’s-sünne’de, 7’si her iki eserinde birden yer almaktadır. 5 tanesi ise iki eserde de tespit edilememiştir. Rivayetlerin 13 tanesi Kütüb-i Tis’a’da, 3 tanesi Kütüb-i Tis’a dışındaki hadis kitaplarında tespit edilmiştir. Şuarâ Sûresi’nde aktarılan rivayetlerin, senetlerinin müntehâsı açısından değerlendirdiğimizde hepsinin merfû’ olduğu tespit edilmiştir. Kütüb-i Tis’a müelliflerinden Buhârî 7, Müslim 10, Ebû Dâvûd 2, Tirmizî 5, Nesâî 3, İbn Mâce 2, Ahmed b. Hanbel 9, Dârimî 3 ve Mâlik b. Enes 1 rivayete eserlerinde yer vermişlerdir.
Tahrîç ettiğimiz 16 rivayetten 13’ünün sahîh, 1’inin hasen sahîh garîb, 2 rivayetin ise aslının olmadığı tespit edilmiştir.

Ethical Statement

Bu makale yazımı devam etmekte olan “Beğavî'nin Meâlimü't-Tenzîl İsimli Tefsirindeki Hadislerin Tahriç ve Değerlendirilmesi (Furkan, Şuarâ, Neml, Kasas, Ankebût ve Rûm Sûreleri)” başlıklı yüksek lisans tezinden (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya) yararlanılarak hazırlanmıştır.

References

  • Abdurrezzâk b. Hemmâm, Ebû Bekr Abdürrezzâk b. Hemmâm b. Nâfi‘ es-San‘ânî el-Himyerî. el-Musannef. thk. Habibu’r-Rahmân A’zamî. Beyrut: Mektebu’l-İslâmî, 1403.
  • Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. el-Müsned. nşr. Ebû Hâcir Muhammed Saîd Besyûnî. Beyrut: y.y., 1405/1985.
  • Aydınlı, Abdullah. Hadis Istılahları Sözlüğü. İstanbul: MÜİFAV, 2020.
  • Aydınlı, Abdullah. “Merfû”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 29/180-181. Ankara: TDV Yayınları, 2004.
  • Aydınlı, Abdullah. “Muttasıl”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 31/405. Ankara: TDV Yayınları, 2020.
  • Beğavî, Ebû Muhammed Muhyissünne el-Hüseyn b. Mes‘ûd b. Muhammed el-Ferrâ’. Meâlimü’t-tenzîl. thk. Abdurrezzâk el-Mehdî. Beyrut: Dâru İhyâi’t-Türâs el-Arabî, 1420.
  • Beğavî, Ebû Muhammed Muhyissünne el-Hüseyn b. Mes‘ûd b. Muhammed el-Ferrâ’. Mesâbîhu’s-sünne. thk. Yusuf Abdurrahman el-Mar‘aşlî vd. Beyrut: Dâru’l-Ma’rifeti li’t-Tıbâati ve’n-Neşri ve’t-Tevzî’, 1407.
  • Beğavî, Ebû Muhammed Muhyissünne el-Hüseyn b. Mes‘ûd b. Muhammed el-Ferrâ’. Şerhu’s-sünne. thk. Şuayb el-Arnaût - Muhammed Züheyr eş-Şâvîş. Beyrut, Dımeşk: Mektebü’l-islâmî, 1403.
  • Beyhakî, Ahmed b. Hüseyin b. Ali b. Musa el-Horâsânî Ebûbekr. Şu’abu’l-îmân. thk. Abdulali Abdulhamîd Hâmid. Riyad: Mektebetu’r-Rüşd, 1423.
  • Beyhakî, Ebû Bekr Ahmed b. el-Hüseyn b. Alî el-Beyhakî. es-Sünenü’l-kübrâ. thk. Muhammed Abdülkadir Ata. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1424.
  • Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail el-. el-Câmiʿu’s-sahîh. nşr. Muhammed Züheyr b. Nasr. 8 Cilt. b.y.: Dâru Tavki’n-Necât, 2. Basım, 1422/2001.
  • Dârimî, Ebû Muhammed Abdullâh b. Abdirrahmân b. el-Fazl. es-Sünen. thk. Hüseyin Selim Esed ed-Dârânî. Riyad: Dâru’l-Muğnî, 1421.
  • Demircan, Adnan. “Tebliğde Hz. Peygamber’in Örnekliği”. Diyanet İlmi Dergi 1 (2012), 7-28.
  • Ebû Dâvûd, Süleymân b. el-Eş‘as b. İshâk es-Sicistânî el-Ezdî. es-Sünen. thk. Şuayb Arnavut, Muhammed Kâmil Karabelli. Beyrut: Dâru’r-Risâleti’l-Âlemiyye, 1430.
  • Efendioğlu, Mehmet. “Sahîh”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 35/525-527. İstanbul: TDV Yayınları, 2008.
  • Efendioğlu, Mehmet. “Taktî‘”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 39/483-484. İstanbul: TDV Yayınları, 2010.
  • Eroğlu, Ali. “Müfessir Beğavî, Hayatı ve Tefsirindeki Metodu”. (Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi).
  • Güleç, İsmail. “İslam’da Şiir ve Şair Algısına Dair Kimi Tespitler”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 13/13 (01 Aralık 2014), 1-22. https://doi.org/10.15247/dev.200
  • İbn Hallikân, Ebü’l-Abbâs Şemsüddîn Ahmed b. Muhammed b. İbrahîm b. Ebî Bekr b. Hallikân el-Bermekî el-İrbilî. Vefeyâtü’l-aʿyân ve enbâʾü ebnâʾi’z-zamân. thk. İhsan Abbas. Beyrut: Dâru Sader, 1317.
  • İbn Hibbân, Ebû Hâtim Muhammed b. Hibbân b. Ahmed el-Büstî. es-Sahîh. thk. Şuayb el-Arnaût. Beyrut: Müessetü’r-Risâle, 1414.
  • İbn Kesîr, Ebü’l-Fidâ’ İmâdüddîn İsmâîl b. Şihâbiddîn Ömer b. Kesîr b. Dav’ b. Kesîr el-Kaysî el-Kureşî el-Busrâvî ed-Dımaşkī eş-Şâfiî. Tefsîrü’l-Kurʾâni’l-ʿazîm. thk. Sâmî b. Muhammed Selâme. Riyad: Daru Tayyibe, 1420.
  • İbn Mâce, Ebû Abdillâh Muhammed b. Yezîd Mâce el-Kazvînî. es-Sünen. thk. Şuayb Arnavut. Dâru Risâleti’l-Âlemiyye, 1430.
  • İmam Mâlik, Ebû Abdillâh Mâlik b. Enes el-Asbahî. el-Muvaṭṭaʾ. nşr. Abdüvehhâb Abdüllatîf. Kahire: y.y., 1382/1962.
  • Karaman, Fikret. “Hz. Muhammed (a.s.)’in Nübüvvetten Önceki Hayatı ve ilk Tebliğ Merhaleleri”. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2 (30 Haziran 1997), 39-49.
  • Karaman, Hayreddin vd. Kur’an Yolu Türkçe Meâl ve Tefsir. Ankara: D.İ.B, 2020. https://kuran.diyanet.gov.tr Koçyiğit, Talat. Hadis Istılahları. Ankara: AÜİF Yayınları, 1980.
  • Kurtubî, Ebû Abdillâh Muhammed b. Ahmed b. Ebî Bekr b. Ferh. el-Câmiʿ li-ahkâmi’l-Kurʾân. thk. Ahmet el-Berdûnî - İbrahim Atfeş. Kâhire: Dâru’l-Kütübi’l-Mısriyye, 1384.
  • Ma‘mer b. Râşid, Ebû Urve Ma‘mer b. Râşid el-Basrî es-San‘ânî. el-Câmi’. thk. Habibu’r-Rahmân A’zamî. Pakistan: Mektebu’l-islâmi, 1403.
  • Mevsılî, Ebû Ya‘lâ Ahmed b. Alî b. el-Müsennâ et-Temîmî. el-Müsned. thk. Hüseyin Selim Esed. Şam: Dâru’l-Me’mun, 1404.
  • Müslim, Ebü’l-Hüseyn Müslim b. el-Haccâc. el-Câmiʿu’s-sahîh. nşr. Muhammed Fuâd Abdülbâkī. Kahire: y.y., 1374-75/1955-56.
  • Nesâî, Ebû Abdirrahmân Ahmed b. Şuayb b. Ali. es-Sünen. thk. Hasan Abdulmelan Şelbî. Beyrut: Müessesetu’r-Risâle, 1421.
  • Nîsâbûrî, Ebû Abdillâh Muhammed b. Abdillâh b. Muhammed el-Hâkim. el-Müstedrek ’ale’s-Sahîhayn. thk. Mustafa Abdülkadir Atâ. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiye, 1411.
  • Özmen, Ramazan. “Sahîhayn Bağlamında Hz. Peygamber’in Şiire Yaklaşımı”. Hakkari İlahiyat Dergisi 2 (Haziran 2023), 28, 29.
  • Sa’lebî, Ebû İshâk Ahmed b. Muhammed b. İbrahim es-Sa’lebî en-Nîsâbûrî. el-Keşf ve’l-beyân ʿan tefsîri’l-Kurʾân. thk. Ebû Muhammed b. Âşûr. Beyrut: Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, 1422.
  • Seyyid Kutub. Fî Zılâli’l-Kur’ân. çev. Yakup Çiçek - Ali Turgut. İstanbul: Hikmet Yayınları, 2001.
  • Sübkî, Ebû Nasr Tâcüddîn Abdulvehhâb b. Ali b. Abdilkâfî. Tabakâtü’ş-Şâfiʿiyyeti’l-kübrâ. thk. Mahmud Muhammed et-Tanâhî ve Abdulfettah Muhammed el-Hulv. Dâru İhyâi Kütübi’l-Arabiyye, 1413.
  • Süyûtî, Ebu’l-Fazl Celâluddîn Abdurrahman b. Ebî Bekr b. Muhammed el-Hudayrî eş-Şâfiî. ed-Dürrü’l-mensûr fi’t-tefsîr bi’l-meʾsûr. Beyrut: Daru’l-Fikr, 1454.
  • Taberânî, Ebu’l-Kâsım Müsnidu’d-Dünya Süleyman b. Ahmed b. Eyyûb. el-Mu’cemü’l-kebîr. thk. Hamdi Abulmecid es-Selefî. Kahire: Mektebetu İbn Teymiyye, 1415.
  • Taberânî, Ebü’l-Kâsım Müsnidü’d-dünyâ Süleymân b. Ahmed b. Eyyûb. el-Mu’cemü’l-evsat. thk. Tarık b. İvazullah b. Muhammed ve Abdulmuhsin b. İbrahim el-Hüseynî. Kahire: Dâru’l-Harameyn, 1415.
  • Taberî, Ebû Ca‘fer Muhammed b. Cerîr b. Yezîd el-Âmülî el-Bağdâdî. Câmiu’l-beyân an te’vîli âyi’l-Kur’an. thk. Abdullah b. Abdulmuhsin Türkî. Kahire: Dâru Hicr, 1422.
  • Tayâlisî, Ebû Dâvûd Süleymân b. Dâvûd b. el-Cârûd et-. el-Müsned. thk. Muhammed b. Abdülhasen et-Türkî. Mısır: Dâru Hicr, 1419.
  • Tirmizî, Ebû Îsâ Muhammed b. Îsâ b. Sevre (Yezîd). es-Sünen. thk. Beşşâr Avvâd Ma’rûf. Beyrut: Dâru’l-ğarbi’l-islâmî, 1998.
  • Uğur, Mücteba. “Hasen”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 16/374-375. İstanbul: TDV Yayınları, 1997. Vâhidî, Ebu’l-Hasen Ali b. Ahmed b. Muhammed en-Nîsâbûrî. el-Vasît fî Kur’âni’l-mecîd. thk. Âdil Ahmed Abdulmevcûd. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1415.
  • Yâkût el-Hamevî, Ebû Abdillâh Şihâbüddîn Yâkût b. Abdillâh el-Hamevî el-Bağdâdî er-Rûmî. Mu’cemü’l-büldân. Beyrut: Dâru Sader, 1416.
  • Yektar, Osman Nedim. “Hadîs Rivayetleri ve Hz. Peygamber’in Şiire Bakışı”. EKEV Akademi Dergisi 65 (25 Şubat 2016), 405-432.
  • Yücel, Ahmet. “Müttefekun Aleyh”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 32/224-225. İstanbul: TDV Yayınları, 2006.
  • Zehebî, Ebû Abdillah Şemsüddîn Muhammed b. Ahmed b. Osman ez-Zehebî et-Türkmânî el-Fârikî ed-Dımaşkî. Tezkiratü’l-huffâz. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1419.

The Use of Narration in Baghawi Commentary Named Maâlim at-Tanzîl (Example of Surah ash-Shu'ara)

Year 2024, Volume: 24 Issue: 1, 163 - 187, 30.06.2024
https://doi.org/10.33420/marife.1367374

Abstract

Islam has two main sources, the Qur’an, and the Sunnah. Allah (swt) stated in the Quran the things he wanted to convey to His servants and to be implemented by them. He appointed the Prophet (pbuh) to declare those messages to people. The verses that were revealed gradually over twenty-four years were explained by the Prophet (pbuh) and Muslims put them into practice. The issues that the companions did not understand or misunderstood were clarified through the Prophet (pbuh).
After the Prophet (pbuh) passed away, he task of explaining the Qur’an was handed over to his companions and then to his followers. In later generations, many commentary works were written to understand and explain the Qur’an. The commentaries written by compiling great number of narrations from the Sunnah and, if any, from the companions and tabiin to interpret the Qur’an are called narration tafsir. Baghawi’s (d. 516/1122) commentary book named Maâlim al-tanzîl is also a narrative type of commentary and has an exceptional importance in this field.
Baghawi has a say in many Islamic sciences some of those are tafsir, hadith and fiqh. He worked hard to ensure that people could understand and learn easily the life and hadiths of the Messenger of Allah, in short, his sunnah. As a result of this work, he became the person who initiated the method of narrating hadiths without attributions. He applied this method so that people from all walks of life could understand it, he quoted the narrations sometimes by giving the name of the companion narrators and seldom the tabii ones without mentioning the attribution of the hadith. He did this in his Masâbîh al-sunnah. Masâbîh al-sunnah and Sharh al-sunnah are two extremely important works in terms of seeing his competence and success in the field of hadith. While writing his tafsir Maâlim al-tanzîl, of which a surah we examined in our article, he took many narrations from these two hadith books.
In his tafsir, Baghawi, as required by the narration school, made many quotations from the Prophet of Allah (pbuh), his companions and followers. In other words, he used marfu', mavkûf and maktu' narrations. He conveyed the narrations he included in his commentary, sometimes with isnad, (attributing hadith to the one who said) sometimes without isnad, sometimes by quoting the narrator of the companions, and sometimes in an ambiguous manner. The work contains sahih, hasan, non-hasan and weak narrations in terms of authenticity, as well as imaginary ones, although in small number.
In this study, firstly, information about Baghawi's life and works is given. Later, the sources of the sixteen narrations he used in the Surah al-Shu'ara were identified and their degrees of authenticity were evaluated. While doing this, the following method was followed: First, the places of the narrations conveyed by the author in al-Kutub al-tis'a and other primary sources were determined, and then the differences in attribution and wording between the narrations were pointed out. Then, the opinions of hadith scholars regarding the authenticity of the narrations are given. Following this, our personal opinion is stated by making a brief evaluation. Finally, the methods and practices regarding the use of narration were analyzed.
Although the logic of the narrated school of tafsir is the same, it is known that each tafsir written with this method has its own characteristic. In the article, determinations were made regarding Baghawi's use of hadith within the scope of Surah Al-Shu'ara. We can summarize these findings as follows: Baghawi narrated 16 narrations in the interpretation of Surah Al-Shu'ara. He mentioned 15 of these narrations with isnad and 1 without isnad. Of the 16 narrations referenced by the author, 11 are in Sharh al-sunnah, 7 are in Masâbîh al-sunnah, and 7 are in both of his works. 5 of them could not be identified in either work. 13 of the narrations were identified in al-Kutub al-Tis'a, and 3 of them were identified in other hadith books. When we evaluate the narrations conveyed in the Surah Al-Shu'ara in terms of their sources, it has been determined that all of them are marfu'. In al-Kutub al-Tis'a, Bukhari 7, Muslim 10, Abû Dâvûd 2, Tirmidhi 5, Nasâî 3, İbn Mâjah 2, Ahmad b. Hanbal 9, Dârimî 3 and Malik ibn Enes included 1 narration in his works.
It has been determined that 13 of the 16 narrations we compiled are sahîh, 1 is hasan sahîh garîb, and 2 narrations have no basis.

Ethical Statement

This study is derived from the master's thesis named "The Extraction And Evaluation Of Hadiths In The Commentary Of al-Baghawi Titled Ma'alim at-Tanzil (Surat al-Furqân, al-Shuarâ, al-Naml, al-Qasas, al-Ankabût And al-Rûm)" which is still in progress. (Selçuk University, Social Sciences Institute, Konya).

References

  • Abdurrezzâk b. Hemmâm, Ebû Bekr Abdürrezzâk b. Hemmâm b. Nâfi‘ es-San‘ânî el-Himyerî. el-Musannef. thk. Habibu’r-Rahmân A’zamî. Beyrut: Mektebu’l-İslâmî, 1403.
  • Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. el-Müsned. nşr. Ebû Hâcir Muhammed Saîd Besyûnî. Beyrut: y.y., 1405/1985.
  • Aydınlı, Abdullah. Hadis Istılahları Sözlüğü. İstanbul: MÜİFAV, 2020.
  • Aydınlı, Abdullah. “Merfû”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 29/180-181. Ankara: TDV Yayınları, 2004.
  • Aydınlı, Abdullah. “Muttasıl”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 31/405. Ankara: TDV Yayınları, 2020.
  • Beğavî, Ebû Muhammed Muhyissünne el-Hüseyn b. Mes‘ûd b. Muhammed el-Ferrâ’. Meâlimü’t-tenzîl. thk. Abdurrezzâk el-Mehdî. Beyrut: Dâru İhyâi’t-Türâs el-Arabî, 1420.
  • Beğavî, Ebû Muhammed Muhyissünne el-Hüseyn b. Mes‘ûd b. Muhammed el-Ferrâ’. Mesâbîhu’s-sünne. thk. Yusuf Abdurrahman el-Mar‘aşlî vd. Beyrut: Dâru’l-Ma’rifeti li’t-Tıbâati ve’n-Neşri ve’t-Tevzî’, 1407.
  • Beğavî, Ebû Muhammed Muhyissünne el-Hüseyn b. Mes‘ûd b. Muhammed el-Ferrâ’. Şerhu’s-sünne. thk. Şuayb el-Arnaût - Muhammed Züheyr eş-Şâvîş. Beyrut, Dımeşk: Mektebü’l-islâmî, 1403.
  • Beyhakî, Ahmed b. Hüseyin b. Ali b. Musa el-Horâsânî Ebûbekr. Şu’abu’l-îmân. thk. Abdulali Abdulhamîd Hâmid. Riyad: Mektebetu’r-Rüşd, 1423.
  • Beyhakî, Ebû Bekr Ahmed b. el-Hüseyn b. Alî el-Beyhakî. es-Sünenü’l-kübrâ. thk. Muhammed Abdülkadir Ata. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1424.
  • Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail el-. el-Câmiʿu’s-sahîh. nşr. Muhammed Züheyr b. Nasr. 8 Cilt. b.y.: Dâru Tavki’n-Necât, 2. Basım, 1422/2001.
  • Dârimî, Ebû Muhammed Abdullâh b. Abdirrahmân b. el-Fazl. es-Sünen. thk. Hüseyin Selim Esed ed-Dârânî. Riyad: Dâru’l-Muğnî, 1421.
  • Demircan, Adnan. “Tebliğde Hz. Peygamber’in Örnekliği”. Diyanet İlmi Dergi 1 (2012), 7-28.
  • Ebû Dâvûd, Süleymân b. el-Eş‘as b. İshâk es-Sicistânî el-Ezdî. es-Sünen. thk. Şuayb Arnavut, Muhammed Kâmil Karabelli. Beyrut: Dâru’r-Risâleti’l-Âlemiyye, 1430.
  • Efendioğlu, Mehmet. “Sahîh”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 35/525-527. İstanbul: TDV Yayınları, 2008.
  • Efendioğlu, Mehmet. “Taktî‘”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 39/483-484. İstanbul: TDV Yayınları, 2010.
  • Eroğlu, Ali. “Müfessir Beğavî, Hayatı ve Tefsirindeki Metodu”. (Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi).
  • Güleç, İsmail. “İslam’da Şiir ve Şair Algısına Dair Kimi Tespitler”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi 13/13 (01 Aralık 2014), 1-22. https://doi.org/10.15247/dev.200
  • İbn Hallikân, Ebü’l-Abbâs Şemsüddîn Ahmed b. Muhammed b. İbrahîm b. Ebî Bekr b. Hallikân el-Bermekî el-İrbilî. Vefeyâtü’l-aʿyân ve enbâʾü ebnâʾi’z-zamân. thk. İhsan Abbas. Beyrut: Dâru Sader, 1317.
  • İbn Hibbân, Ebû Hâtim Muhammed b. Hibbân b. Ahmed el-Büstî. es-Sahîh. thk. Şuayb el-Arnaût. Beyrut: Müessetü’r-Risâle, 1414.
  • İbn Kesîr, Ebü’l-Fidâ’ İmâdüddîn İsmâîl b. Şihâbiddîn Ömer b. Kesîr b. Dav’ b. Kesîr el-Kaysî el-Kureşî el-Busrâvî ed-Dımaşkī eş-Şâfiî. Tefsîrü’l-Kurʾâni’l-ʿazîm. thk. Sâmî b. Muhammed Selâme. Riyad: Daru Tayyibe, 1420.
  • İbn Mâce, Ebû Abdillâh Muhammed b. Yezîd Mâce el-Kazvînî. es-Sünen. thk. Şuayb Arnavut. Dâru Risâleti’l-Âlemiyye, 1430.
  • İmam Mâlik, Ebû Abdillâh Mâlik b. Enes el-Asbahî. el-Muvaṭṭaʾ. nşr. Abdüvehhâb Abdüllatîf. Kahire: y.y., 1382/1962.
  • Karaman, Fikret. “Hz. Muhammed (a.s.)’in Nübüvvetten Önceki Hayatı ve ilk Tebliğ Merhaleleri”. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2 (30 Haziran 1997), 39-49.
  • Karaman, Hayreddin vd. Kur’an Yolu Türkçe Meâl ve Tefsir. Ankara: D.İ.B, 2020. https://kuran.diyanet.gov.tr Koçyiğit, Talat. Hadis Istılahları. Ankara: AÜİF Yayınları, 1980.
  • Kurtubî, Ebû Abdillâh Muhammed b. Ahmed b. Ebî Bekr b. Ferh. el-Câmiʿ li-ahkâmi’l-Kurʾân. thk. Ahmet el-Berdûnî - İbrahim Atfeş. Kâhire: Dâru’l-Kütübi’l-Mısriyye, 1384.
  • Ma‘mer b. Râşid, Ebû Urve Ma‘mer b. Râşid el-Basrî es-San‘ânî. el-Câmi’. thk. Habibu’r-Rahmân A’zamî. Pakistan: Mektebu’l-islâmi, 1403.
  • Mevsılî, Ebû Ya‘lâ Ahmed b. Alî b. el-Müsennâ et-Temîmî. el-Müsned. thk. Hüseyin Selim Esed. Şam: Dâru’l-Me’mun, 1404.
  • Müslim, Ebü’l-Hüseyn Müslim b. el-Haccâc. el-Câmiʿu’s-sahîh. nşr. Muhammed Fuâd Abdülbâkī. Kahire: y.y., 1374-75/1955-56.
  • Nesâî, Ebû Abdirrahmân Ahmed b. Şuayb b. Ali. es-Sünen. thk. Hasan Abdulmelan Şelbî. Beyrut: Müessesetu’r-Risâle, 1421.
  • Nîsâbûrî, Ebû Abdillâh Muhammed b. Abdillâh b. Muhammed el-Hâkim. el-Müstedrek ’ale’s-Sahîhayn. thk. Mustafa Abdülkadir Atâ. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiye, 1411.
  • Özmen, Ramazan. “Sahîhayn Bağlamında Hz. Peygamber’in Şiire Yaklaşımı”. Hakkari İlahiyat Dergisi 2 (Haziran 2023), 28, 29.
  • Sa’lebî, Ebû İshâk Ahmed b. Muhammed b. İbrahim es-Sa’lebî en-Nîsâbûrî. el-Keşf ve’l-beyân ʿan tefsîri’l-Kurʾân. thk. Ebû Muhammed b. Âşûr. Beyrut: Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, 1422.
  • Seyyid Kutub. Fî Zılâli’l-Kur’ân. çev. Yakup Çiçek - Ali Turgut. İstanbul: Hikmet Yayınları, 2001.
  • Sübkî, Ebû Nasr Tâcüddîn Abdulvehhâb b. Ali b. Abdilkâfî. Tabakâtü’ş-Şâfiʿiyyeti’l-kübrâ. thk. Mahmud Muhammed et-Tanâhî ve Abdulfettah Muhammed el-Hulv. Dâru İhyâi Kütübi’l-Arabiyye, 1413.
  • Süyûtî, Ebu’l-Fazl Celâluddîn Abdurrahman b. Ebî Bekr b. Muhammed el-Hudayrî eş-Şâfiî. ed-Dürrü’l-mensûr fi’t-tefsîr bi’l-meʾsûr. Beyrut: Daru’l-Fikr, 1454.
  • Taberânî, Ebu’l-Kâsım Müsnidu’d-Dünya Süleyman b. Ahmed b. Eyyûb. el-Mu’cemü’l-kebîr. thk. Hamdi Abulmecid es-Selefî. Kahire: Mektebetu İbn Teymiyye, 1415.
  • Taberânî, Ebü’l-Kâsım Müsnidü’d-dünyâ Süleymân b. Ahmed b. Eyyûb. el-Mu’cemü’l-evsat. thk. Tarık b. İvazullah b. Muhammed ve Abdulmuhsin b. İbrahim el-Hüseynî. Kahire: Dâru’l-Harameyn, 1415.
  • Taberî, Ebû Ca‘fer Muhammed b. Cerîr b. Yezîd el-Âmülî el-Bağdâdî. Câmiu’l-beyân an te’vîli âyi’l-Kur’an. thk. Abdullah b. Abdulmuhsin Türkî. Kahire: Dâru Hicr, 1422.
  • Tayâlisî, Ebû Dâvûd Süleymân b. Dâvûd b. el-Cârûd et-. el-Müsned. thk. Muhammed b. Abdülhasen et-Türkî. Mısır: Dâru Hicr, 1419.
  • Tirmizî, Ebû Îsâ Muhammed b. Îsâ b. Sevre (Yezîd). es-Sünen. thk. Beşşâr Avvâd Ma’rûf. Beyrut: Dâru’l-ğarbi’l-islâmî, 1998.
  • Uğur, Mücteba. “Hasen”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 16/374-375. İstanbul: TDV Yayınları, 1997. Vâhidî, Ebu’l-Hasen Ali b. Ahmed b. Muhammed en-Nîsâbûrî. el-Vasît fî Kur’âni’l-mecîd. thk. Âdil Ahmed Abdulmevcûd. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1415.
  • Yâkût el-Hamevî, Ebû Abdillâh Şihâbüddîn Yâkût b. Abdillâh el-Hamevî el-Bağdâdî er-Rûmî. Mu’cemü’l-büldân. Beyrut: Dâru Sader, 1416.
  • Yektar, Osman Nedim. “Hadîs Rivayetleri ve Hz. Peygamber’in Şiire Bakışı”. EKEV Akademi Dergisi 65 (25 Şubat 2016), 405-432.
  • Yücel, Ahmet. “Müttefekun Aleyh”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 32/224-225. İstanbul: TDV Yayınları, 2006.
  • Zehebî, Ebû Abdillah Şemsüddîn Muhammed b. Ahmed b. Osman ez-Zehebî et-Türkmânî el-Fârikî ed-Dımaşkî. Tezkiratü’l-huffâz. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1419.
There are 46 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Hadith
Journal Section Research Article
Authors

Musa Erkaya 0000-0002-3961-2659

Fatih Şakacı 0000-0003-4043-480X

Publication Date June 30, 2024
Acceptance Date December 10, 2023
Published in Issue Year 2024Volume: 24 Issue: 1

Cite

ISNAD Erkaya, Musa - Şakacı, Fatih. “Beğavî’nin Meâlimü’t-tenzîl İsimli Tefsirinde Rivayet Kullanımı (Şuarâ Sûresi Örneği)”. Marife Dini Araştırmalar Dergisi 24/1 (June 2024), 163-187. https://doi.org/10.33420/marife.1367374.